top of page
  • Obrázek autoraTereza Vašíčková

Dominion

Aktualizováno: 16. 11. 2018



Po velkém úspěchu se snímkem Pozemšťané, přichází Chris Delforce s novým dokumentárním filmem jménem Dominion. Záběry pochází z australských farem, nechybí zde však informace, že podobné praktiky jsou využívány i jinde po světě, např. v USA, Anglii a Číně. Týká se to ovšem téměř celého západního světa. Snímek zachycuje manipulaci se zvířaty za různými účely, od produkce masa, vajec a mléčných výrobků, přes módu, až po lidskou zábavu.


Novější verze Pozemšťanů?

Pozemšťané - dokument z roku 2005, který názorně ukazuje, co se skrývá za živočišnými výrobky, dovolenkovou zábavou v bazénech s delfíny, návštěvou cirkusu, nebo každodenním makeupem. Pozemšťané byli (a věřím, že stále jsou) jedním z nejdůležitějších dokumentárních snímků, na který mohli lidé odkázat, pokud chtěli někoho upozornit, nebo mu alespoň přiblížit, nynější zacházení se zvířaty. Nutno říci, že ne všechny záběry z Pozemšťanů jsou velké kvality a v poslední době se začal prosazovat názor, že snímek je starý a dnes už je tomu jinak. Z této představy nás má vymanit právě Dominion, který přináší nejnovější záběry skrytých kamer z velkochovů, jatečních domů, množíren a laboratoří. Diváci mohou nakouknout do zákulisí závodů s koňmi a chrty, dozví se, jestli jsou býci během rodea opravdu rozzuření, proč je mléčný průmysl továrnou na smrt, nebo za jakých podmínek se krávám dává do očí čili.

Podobnost s Pozemšťany tam určitě je, ale rozhodně to není jedna a ta samá věc. Některé věci tam nejsou znovu opakovány, například detailní způsob lovení delfínů, jiné věci tam jsou navíc, třeba zacházení s velbloudy. Proto doporučuji shlédnout oba filmy.


Pro koho je film určen?

Myslím, že film je určen pro všechny, kteří se nebojí otevřít oči a zjistit, jak to s těmi zvířaty doopravdy je. Ať už se jedná o začínající vegany, vegetariány, lidi, kteří přemýšlí nad změnou stravy, nebo jim vrtá hlavou, co všechno je před námi utajováno a jaké hrůzy zákon dovoluje. Kam až může dojít lidská vynalézavost a snaha ušetřit. Zároveň jsem toho názoru, že snímek ocení i zarytý odpůrce rostlinné stravy. Věřím, že se najdou lidé, kteří svou kritiku umí podat slušně a mají zájem zjistit si o dané věci víc, než se začnou pouštět do debat.

TENTO FILM NENÍ VHODNÝ PRO DĚTI DO 15CTI LET BEZ SOUHLASŮ RODIČŮ.


Na co se připravit?

Pokud jste ještě žádný dokument s podobnou tématikou neviděli a Vaše představy o původu živočišných produktů končí u obrázků kravičky Milky na pastvě v horách, doporučuji si nejdříve dohledat nějaké informace dopředu. Nebo si zkuste pustit konec filmu (v čase 1:49:15), kde je taková menší rekapitulace některých záběrů z dokumentu. Dokument obsahuje násilné záběry zneužívání a krutého zacházení se zvířaty. Nářeky, potoky krve a záběry uhynulých zvířat nejsou žádnou výjimkou.


Můj názor?

Přiznám se Vám. Na tohle jsem se musela koukat na vícekrát. Najednou jsem to prostě nezvládla. Takže jsem se začala koukat ve středu večer a dokoukala jsem se ve čtvrtek odpoledne. Podobných záběrů jsem viděla mraky, ale stále mi to je nepříjemné, jako bych to viděla poprvé. Každopádně si myslím, že je to skvělý způsob, jak si uvědomit, co se doopravdy děje. Že toto nejsou ojedinělé případy, ale častá praxe. Chování pracovníků jatek, výsměch a zbytečné přidávání na bolesti. Za mě určitě doporučuji. Takže nádech, výdech, seberte všechnu odvahu a podívejte se na druhou stranu Vašeho talíře. Nebude Vás to stát více než 2 hodiny a věřte, že nebudete litovat.

Dominion zdarma ke shlédnutí nebo ke stažení zde: https://www.dominionmovement.com/watch



18 zobrazení0 komentářů

Obyčejná holka, která se si razí cestu stylem: Co na srdci, to na jazyku. A tak píše a píše. Snaží se inspirovat, polemizuje nad nejrůznějšími tématy, mluví za zvířata a taky dobře vaří. A všechno to píše na blog tadytea a křičí: Nebudu ubližovat!

bottom of page