top of page
  • Obrázek autoraTereza Vašíčková

Jsme na sebe zlí - 30 denní výzva

Aktualizováno: 22. 3. 2019

Nepřijde vám to taky tak? Ze všech stran na nás lidé valí negativitu. Z nějakého důvodu pro nás nikdo není dost dobrý a my zároveň nejsme dost dobří pro ostatní. A tak se předháníme v tom, kdo bude lepší. A to všude a při každé příležitosti. Kdo má lepší známku ve škole, kdo má lepší fotku na instagramu, kdo má kolik sledujících a kdo si může nebo nemůže dovolit to a ono. Ale nebudeme si nic nalhávat. Pěkně od plic si tady přiznáme, že to do jisté míry děláme všichni. Jsme zlí na sami sebe. Jsme zlí na ostatní lidi. Chováme se ošklivě k planetě, která je jediná pro nás použivatelná a chováme se zle i k těm, kteří ji s námi sdílí.


Dám vám hned jeden ukázkový příklad a tím bude ono samotné veganství. - Ano, počítám s tím, že v téhle fázi velká část zvažuje přestat číst a ta druhá mezitím už dávno frnkla pryč. Poslední dobou se mi tohle slovo asi taky nelíbí a občas mám nutkání utíkat od tématu v rozhovoru nebo křížkovat články, když na něj dojde. Proč? Protože se z něj stává prostředek k tomu, aby na sebe lidé mohli být zlí. Prostředek ke kritice a to v obou směrech. Možná to některé z vás překvapí, možná ne. Ale rivalita funguje i mezi vegany a je snad ještě větší, než rivalita mezi vegany a lidmi stravujícími se konvenční stravou. (Ale o tom zase jindy.) Když se řekne vegan, začínáme z úst vypouštět proudy výtek, poznámek a často nekonstruktivní kritiky. Ale ono je to tak asi ve všem. Vždycky vám lidé budou tvrdit, že neděláte dost, ať už jste nedostatečný aktivista, nebo že to s tím přeháníte. Buď se moc soustředíte na jídlo, nebo jíte špatně. Až moc zdravě, až moc nezdravě. Cvičíte špatně, necvičíte vůbec. Máte špatné známky, máte je až moc dobré. Jste divní, snažíte se zredukovat plasty. Jste pokrytci, neredukujete je dost. A tak dále.


Zkrátka a dobře, nikdy se nikomu nezavděčíte. Je to klišé, ale je to tak. Co se ale celou tu dobu snažím říct a o co vás celou dobu chci poprosit: Nadechněte se. Vydechněte. Zklidněte dech a zamyslete se. Co pro vás znamená být hodný? S jakými lidmi se nejraději povídáte? S kým rádi trávíte čas? Jak se takový člověk chová? Jak se chováte vy? Není důležité plnit očekávání ostatních. Ale je strašně moc důležité plnit vaše vlastní. Zkusme udělat každý den alespoň jednu dobrou věc. Nejen, že získáme dobrý pocit, ale zároveň někomu pomůžeme. Tak co kdybychom z toho udělali třeba 30ti denní výzvu?


Pod hashtagem #nebuduubližovat pojďme sdílet to, co pro nás znamená neubližovat a šířit pozitivitu. Může to být mísa s teplou kaší a kakao, která může ostatní přesvědčit o tom, že se jídla není třeba bát. Nebo třeba fotka s vaším mazlíčkem, která může člověka rozesmát. Nebo třeba sdílejme naše příběhy. Nebojte se svěřit se s něčím, na co jste pyšní. Inspirujme se navzájem! Ukažme, že všichni jsme dostatečně dobří. Protože nikdo není perfektní. Každý je perfektní.


32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vidíme dost?

„Největším nepřítelem vědění není ignorance, je to iluze vědění.“ - Stephen Hawking Žijeme ve světě, který je plný spoustou dobrých skutků, lidí, lásky a pochopení, ale i násilí, vypočítavosti, lži a

Autopilot

Každý den to samé. Pořád a pořád dokola. Procházíte ulicemi, píšete, čtete, dýcháte, mluvíte, bavíte se, učíte se, pracujete... Anebo projíždíte sociální sítě. Ale... Věnujete tomu všemu dostatečnou p

Obyčejná holka, která se si razí cestu stylem: Co na srdci, to na jazyku. A tak píše a píše. Snaží se inspirovat, polemizuje nad nejrůznějšími tématy, mluví za zvířata a taky dobře vaří. A všechno to píše na blog tadytea a křičí: Nebudu ubližovat!

bottom of page